Verkliga mottagare – verklig utmaning!

Vilken utmaning vi tagit oss an!

Mina elever i naturestettvåan på Östra Real har påbörjat förberedelser för att presentera ALMA-pristagare och deras böcker för lärare och elever på Hjulsta grundskola. Vi gör något på riktigt, och det är både roligt och lite pirrigt. Vi känner inte våra mottagare, men ska ändå försöka rikta oss till dem. Svårt – men inte omöjligt.

Arbetet påbörjades lite mer på allvar i går på vår lektion. Till dess hade i stort sett alla elever valt vilken av de fem senaste ALMA-pristagarna de ville jobba med. När de kom in i klassrummet hade jag ”dukat” med böcker vid fem olika bord. Eleverna fick sätta sig där de ”hörde hemma”, och sedan presenterades dagens uppgift: att i gruppen bestämma vilken presentation de var och en ska ta ansvar för. Man kan presentera författaren eller någon av böckerna, och man kan göra det för elever eller för lärare. Det blir ju kanske lite olika innehåll och utformning beroende på vem man vänder sig till (en del av den målgruppsanpassning som den retoriska processen innehåller). Alla i gruppen kring en författare ska ha en unik uppgift – och tro det eller ej, det lyckades landa så att alla blev rimligt nöjda med sin lott.

Själva presentationerna ska göras digitalt, som ungefär fem minuters film eller bildspel med berättarröst – och sen lägger vi upp dem här på bloggen. Och så hoppas vi förstås att lärare och elever på Hjulsta (och kanske på andra håll?) kan ha bruk för dem?!

Genom att jobba med webben som bas kan vi klara det som annars vore omöjligt: överbrygga avstånd i tid och rum. Hjulsta grundskola är inte längre bort än grannklassrummet, och det är fint det! Fast Ulla Sporrner, lärare för en tvåa på Hjulsta grundskola, har nästan lovat att hon och hennes elever skulle kunna komma till Östra Real i maj alldeles på riktigt. Tänk, då skulle vi kunna ha ”tvåor möter tvåor” och bokprat så det står härliga till!

Är ni nyfikna på vad som ska presenteras? Bildbevis på gruppernas planering finns nedan. Jodå, nu sätter vi igång!

alma1Alma2Alma3

 

2 reaktioner till “Verkliga mottagare – verklig utmaning!”

 1. Så spännande!
  Det här ska bli jätteroligt att få ta del av sedan.
  Och det kommer säkert att bli användbart inte bara för oss.
  Lycka till!

 2. Så spännande!
  Det här ska bli jätteroligt att få ta del av sedan.
  Och det kommer säkert att bli användbart inte bara för oss.
  Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.