Sagan om den lilla farbrorn

Jag valde att läsa Sagan om den lilla farbrorn av Barbro Lindgren och med bilder av Eva Eriksson när jag skulle introducera ett arbete på temat vänskap i Sv/SvA i årskurs 7. Anledningen att jag valde den boken var att förutom att Barbro Lindgren fått ALMA-priset så passar den alla åldrar. Budskapet är så bra, oavsett om läsaren är fem år eller 15 (eller äldre) så når det fram och eleverna känner sympati för den lilla farbrorn.

Jag läste boken högt för eleverna, visade några av bilderna och sedan fick eleverna gissa vad vårt tema skulle handla om. De förstod väldigt snabbt att temat var vänskap.

Våra trettonåringar tyckte boken var bra, det var ingen som ifrågasatte texten för att det var en barnbok. Det visar bokens kvalitéer!

Sagan om den lilla farbrorn

Boken finns också på SVT:s Öppet arkiv med uppläsning av Jan Nygren.

Cecilia Pertlwieser

2 reaktioner till “Sagan om den lilla farbrorn”

  1. Roligt att läsa om – tänk vad 13-åringar är kloka som kan se igenom (eller låta bli att se) begränsande åldersgränser för berättande uttryck! Och så bra med många lärare som tänker och arbetar som du. Att följa arbetet med Världens Alma är att hålla läslusten och lärlusten levande 🙂

    /Katarina

    1. Efter sportlovet kör jag och sjuorna igång vårt arbete med Almapristagare. Då kommer vi läsa, samtala, diskutera författare (och deras verk) som Isol, Shaun Tan och Guus Kuijer. Vi börjar med att läsa och samtala om Isols underbara bilderbok, En anka är bra att ha 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.