Sonya Hartnett i svenska Wikipedia

var en liten fjuttig artikel i morse. Nu är den något längre.

Jag har deltagit i en skrivstuga, WikiWomen Stockholm 2015, och fått hjälp av mer erfarna wikipedianer att bygga ut artikeln lite grann.

När man letar information på nätet hamnar ju Wikipedia nästan alltid bland de översta träffarna. Och eftersom ett av syftena bakom vårt arbete med ALMA är att sprida information om författarna och deras verk känns det bra att bidra till att Wikipedia-artikeln blir lite mer innehållsrik.

Wikipedia betalar inte någon för att skriva i uppslagsverket, skrivandet görs till helt övervägande del frivilliga krafter, och så av vissa myndigheter och forskare som upptäckt att Wikipedia är ett bra sätt att sprida information.

Vi som jobbar i skolan har många bra anledningar till att lära oss redigera och skriva i Wikipedia. Eleverna använder ofta Wikipedia när de söker information och vi behöver ha kännedom om hur det fungerar för att kunna hjälpa dem att nyttja uppslagsverket på ett genomtänkt sätt. Häromdagen visade jag en elev en sidas diskussionssida och historik, som en väg att fundera över tillförlitligheten i artikeln.

Den som är intresserad av att lära sig använda Wikipedia i skolan kan börja med att titta på sidan Träning för pedagoger. Det finns också möjlighet att ta hjälp av Sara Mörtsell på Wikimedia Sverige för att ordna en utbildning för lärare och skolbibliotekarier, hon nås på mejladress sara.mortsell@wikimedia.se

Det finns fler skäl att sprida kunskaper om Wikipedia. Jag tänker att till exempel våra somaliskspråkiga elever skulle kunna göra en fantastisk insats om några år när de studerar på högskolor och universitet. Att sprida kunskap till sina hemländer via Wikipedia är en reell möjlighet att var med och bidra till utvecklingen. Läs gärna den här artikeln om hur Wikipedia kan spela en viktig roll i fattiga länder.

Cilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.