Niornas läsning av Boken om allting

börjar också bli klar.

Eleverna fick ju välja på en tjockare bok eller Boken om allting av Guus Kuijer. Denna möjlighet att välja gjorde att de mindre ambitiösa eleverna förstås valde Kuijers bok, och när det var dags för avslutande boksamtal var det många som inte ens läst klart den. Tyvärr är det svårt att få en del av niorna att orka, så här i slutspurten av vårterminen.

Men de elever som hade läst boken genomförde ett strålande boksamtal. Upplägget med frågetecken och kopplingar, och att eleverna hade sina läsloggar som stöd i samtalet, gjorde att det blev många intressanta frågor som diskuterades.

En hel del i samtalet berörde religion. Pappan i boken är strängt religiös på ett sätt som innebär att han misshandlar fru och barn. Detta förkastade våra elever – då tror man inte på rätt sätt!

Hela boken igenom skildras allt ur pojken Thomas perspektiv. Det finns en granne som kallas för häxa, men är hon en häxa egentligen? Eleverna plockade fram många detaljer ur texten som tyder på att hon är en häxa, men även flera saker som talar emot det.

Och vad händer egentligen i slutet? Dör Thomas? Nej, kanske inte…

Den här boken kanske egentligen är tänkt för yngre elever, men det är mycket i den som nog blir mer intressant när man är lite äldre och har mer kunskaper att ta med sig in i läsningen.

Cilla, bibliotekarie

2 reaktioner till “Niornas läsning av Boken om allting”

  1. En bok som nog är spännande i alla åldrar. Vore intressant att pröva med mina gymnasister när vi hakar på ALMAarbetet nästa år igen!

    1. Mmm. Det är efterkrigstid i Nederländerna, där konflikter med bakgrund i kriget smygs in litegrand. Det är också det där med religionen förstås, som nog äldre elever har annat perspektiv på än yngre. På vår skola är ju många elever religiösa och engagemanget i sådana frågor blir stort. Intressant är också det där att hela berättelsen är totalt genom Thomas ögon, och den lilla pojken är kanske emellanåt en rätt opålitligt berättare?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.