Femmorna läser Sunnanäng

Det började med att vår lärare Kristina delade ut papper med gammeldags ord och vi skulle försöka förklara orden. Först jobbade vi två och två, sedan diskuterade vi tillsammans i en större grupp. När vi diskuterat fram vad ordet betydde så skrev vi det på pappret. Sedan lyfte vi det i hela klassen, vi pratade om betydelsen av orden men dessutom om hur vi kommit fram till vad vi trodde.

Sedan berättade Kristina att orden kommer från boken Sunnanäng av Astrid Lindgren. Hon berättade att den texten kanske på sätt och vis är mer för vuxna än för barn. Och så sa hon att om det var fler ord vi tyckte var svåra när vi läste så skulle vi säga till.

Kristina läste texten högt och visade med hjälp av dokumentkamera bilderna som Marit Törnqvist gjort. Efter ett tag vande vi oss vid språket, men det var många nya ord.

Här är några tankar om boken:

  • Den var helt okej.
  • Jag tyckte om den.
  • Jag tyckte inte om att de var så fattiga.
  • När hon upprepade några ord många gånger, jag gillade det.
  • Jag gillade att de kom till en värld där de fick pannkakor.
  • Jag gillade inte upprepningarna.
  • Det var härligt att känna att det inte är bara jag som fått välja mellan svåra saker.
  • Den var sorglig.
  • Den var lite långtråkig.
  • Jag tyckte om när de stängde dörren, så de fick stanna i Sunnanäng.

Det tog flera lektioner att läsa boken. Innan vi började läsa skrev vi kortskrivning om vad vi trodde skulle hända i boken den lektionen. När hela boken var färdigläst diskuterade vi alla tillsammans om den. Kristina antecknade på tavlan.

Klass 5A

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.