Skräckblandad förtjusning…

syntes i mina elevers ansikten när jag i beskrivningen av vårens svenskarbete kom till vårt planerade ALMA-arbete. ”Presentera författare för … lärare? På en annan skola? Och skriva i wikipedia… Klarar vi det?”

Det får vi se. Min tilltro till elevernas förmåga är berättigat stor, men vilka spratt tiden spelar oss vet jag förstås inte. Förhoppningen är i alla fall att elever i två klasser, som ett led i arbetet med att läsa och analysera skönlitteratur, att producera text av vetenskaplig käraktär med god underbyggnad och att träna muntlig framställning, ska bidra till kunskapsspridning om ALMA-pristagare. Förhoppningsvis har vi en tydlig målgrupp i lärare och elever på Hjulsta grundskola, men också i en vidare värld via webben.

En av klasserna är redan bekant med ALMA-pristagaren Shaun Tan, eftersom vi läste Ankomsten tillsammans med Annelie Drewsens elever på Ross Tensta i våras. För mig som pedagog är det väldigt tryggt att ha det arbetet i ryggen, eftersom det med önskvärd tydlighet visade att det är fullt möjligt att föra avancerade litterära samtal om bilderböcker. Mitt mål som lärare är förstås att eleverna ska utvecklas till mycket goda läsare, och detta är ett led i det arbetet.

Jag ser också fram mot att, efter flera års ansatser som aldrig lett till några konkreta resultat, återigen försöka få wikipediaskrivandet att bli en del av undervisningen. Nu ska vi väl lyckas?!  Tack och lov finns det många kunniga och hjälpsamma kollegor i det utvidgade kollegiet som kommer att kunna hjälpa oss när vi fastnar. Jag litar på det och på dem, och ger mig tillsammans med mina elever in i skrivutmaningen.

Den skräckblandade förtjusningen delas av lärare och elever. Vi vågar låta oss utmanas!

/Katarina, Östra Real

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.