Vad händer efter döden?

Skorpan som är Jonatans lille bror var sjuk, och skulle dö om några dagar. Skorpan var mycket rädd han ville inte dö. Jonatan berättar om Nangijala.  Nangijala är himlen som alla människor är friska. Jonatan lugnade sin bror för att han inte ska vara rädd för att dö. Men en dag var ingen hemma, Skorpan var ensam, det började brinna hemma. Ingen kunde gå in och hämta Skorpan från elden, men Jonatan springer in, han tog sin bror på ryggen och hoppade ut genom fönstret. Jonatan dog. Efter några dagar dör Skorpan också.

De båda två bröderna Lejonhjärta kommer Nangijala till ”Körsbärsdalen”. De hade ett vit hus, två fina hästar och snälla vänner. Där i Nangijala finns tre olika dalar som är: Törnrosdalen, Körsbärsdalen och Karmanjaka..

I körsbärsdalen var vit av körsbärs blom överallt! Vit och grön var den gräs och blommor. Där finns en kvinna som har många duvor, Karl tror att hon är divadrottning. Hon heter Sofia, hon hjälpte till Jonatan och Karl om allt. Mellan Körsbärsdalen och Törnrosdalen var omkring berg, höga, vilda berg som var så svarta att komma över, ifall man inte kände till de små slingrande farliga stigarna. Nu sliper ingen ut ur Törnrosdalen och ingen kan ta sig in där heller. Bara Sofias duvor kan flyga över höga berg och flyga till Törnrosdalen.

Törnrosdalen är inte längre är fritt land, den dalen är i fiendehänder, Tengil han är satan som har en drake som heter Katla. Tengil vill ha alla dalar och han dödar den människor som lyssnar inte på honom. Han vill döda Sofia och Orvar och fånga alla dalar. Orvar är ledare, han berättar allt som händer i Törnrosdalen till Sofia. Men Tengil tog honom och gömde i Katlas grotta och han ville döda honom, men Jonatan och Karl hjälpte till Sofia och Orvar. Jonatan gick på väg till Törnrosdalen, sedan kom Karl och de hjälpte till Orvar och släppte ut honom.

Tengil och hans soldater och Orvar och dalars människor gjorde krig först alla tror att Orvar vinna men sen kom Tengil men Katla. Tengil hade på handen en luren som med den han kan kontrollera draken,  Katla lyssnar på honom och gör vad Tengil befaller. Tengil blåste i luren och pekade på folket, då Katla dödar dom..

Jonatan sporra sin häst, och så flög han utför sluttningen, som en pil han flög mot Tengil… Jonatan hade ryckt luren ur Tengils hand, Han blåste i luren.

Då skrek Katla och vände sej rasande mot Tengil och hans soldater..

” Tengils stund kommer nog en gång” han dog.

Jonatan och Karl gick till Katla grottan för att döda drake. När de var i Katla grottan Jonatan tappade luren, då kom drake och klättrade upp på stenar och har kommit till bröderna, då Katla ville döda dom men Jonatan välte ner stenen över henne. Den kom rakt på henne. Och med ett skrik som kunde riva ner bergen for hon baklänges i Karmafallet. Katla också dog.

Jonatan och Karl dog och gick till Nangilima till Matias <3 ))

// Mahpuba Buranova 7-9C

 Läs mer om vårt arbete här!

2 reaktioner till “Vad händer efter döden?”

  1. Hej Mahpuba,
    vilken fin sammanfattning du har gjort av boken. Tänk att det är så mycket död och dödande i den här barnboken – och ändå så mycket hopp?
    /Katarina

  2. Hej!
    Jag kom inte riktigt ihåg vad som hände i Bröderna Lejonhjärta, men nu blev jag påmind. Mina barn tyckte mycket om den boken och filmen när de var små, men min dotter Anna vågade aldrig se när det brann. Hennes lillebror Johan lekte ofta Bröderna Lejonhjärta med olika figurer och en drake.
    Hälsningar Suzanne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.