Vad händer efter döden?

“Vi ses i Nangiala”. Så står det på sidan 22 i boken bröderna Lejonhjärta. Jag tror att Jonathan berättar den där historia för sin bror för att skydda honom. Han är rädd för att dö. Han kanske berätta det för att han tror på det. Och det får mig att tro att det finns lite sanningen. När man dö kommer man kanske i ett hemligt land, att Körsbergdalen är Paradiset, att Karmanjaka är Helvetet och att Törnrosdalen är halvparadis och halvhelvete. Att Jonathan är Jesus och Tengil Satan.

“ Jag önskar att jag hade kunnat se hur det där Katlamärket se ut”. Det är ett annat citat på sidan 91 i boken. Jag valde citatet för att prata om Kattlamärket. Tengils männen gjorde Kattlamärket på Jossis bröst som är deras spion för att om han har nyheter åt dem och de är ite i platsen som dem brukar träffas så kan han gå i Karmanjaka utan problem. Det får mig att tro att Tengil (Satan) vill fånga och döda Jonathan ( Jesus) som är befriare och ledare. Och att man måste ha sina vänner nära och sina fiender närmare.

“Vi kommer för att rädda dig, Orvar.” Det är ett tredje citat på sidan 186 i boken. Jonathan vill befriria Orvar för att han kan den nya ledaren för att Jonathan kan inte döda någon och om han dödar nån förlorar han sin godhet.

Då boken får mig att tro att när man dör kommer man till ett hemligt land och att det finns tre sorter av människor där och att de är: goda, halv goda/ halv tyranner, och tyranner. Att tyranerna tog en av platserna där de goda skulle vara. Att de har tagit den ledare av kriget som de tror att han var farlig för dem och lämnade honom i en mörkt grotta som är tyrannens chefs husdjur Katlas hus. Att Jonthan ska vara befriaren och en spion men han gör detta för att befria folket som är goda. Att de andvänder duvor för att skrika meddelande till en kvinna som heter Sophia och som är viktig för att befria det tyrannerna har tagit.

Jag tycker att bocken var bra för att den berättar nästan samma sak som bibeln och att det är en bra berättelse för barn det kan vara ett sätt att de ska inte bli rädd att dö om de har en obotlig sjukdom.

// Annabelle Normis, 7-9C

Läs mer om vårt arbete här.

6 reaktioner till “Vad händer efter döden?”

 1. Hej Annabelle,
  tänk vad många likheter du har hittat mellan Bibelns berättelser och Bröderna Lejonhjärta. Den här boken är verkligen inte bara en barnslig ”saga” utan den behandlar de riktigt stora och svåra frågorna: livets värde, döden, vad en god människa kan vara och vad en liten stackare ändå kan klara när han eller hon måste… Skorpan visar ju så väldigt stort mod i slutet, eller hur?!
  /Katarina

 2. Hej Annabelle,
  tänk vad många likheter du har hittat mellan Bibelns berättelser och Bröderna Lejonhjärta. Den här boken är verkligen inte bara en barnslig ”saga” utan den behandlar de riktigt stora och svåra frågorna: livets värde, döden, vad en god människa kan vara och vad en liten stackare ändå kan klara när han eller hon måste… Skorpan visar ju så väldigt stort mod i slutet, eller hur?!
  /Katarina

 3. Hej!
  Det var intressant att läsa de citat du valt och om hur du tolkade dessa. Du ser verkligen ett budskap i boken som man inte direkt kan förstå bara genom att läsa orden. Det är något som jag tycker är spännande med böcker – vi kan tolka böckerna på så många olika sätt.
  Hälsningar Suzanne

 4. Hej!
  Det var intressant att läsa de citat du valt och om hur du tolkade dessa. Du ser verkligen ett budskap i boken som man inte direkt kan förstå bara genom att läsa orden. Det är något som jag tycker är spännande med böcker – vi kan tolka böckerna på så många olika sätt.
  Hälsningar Suzanne

 5. Hej! Jag blir alltid så imponerad när jag läser om unga människor som känner till bibeln och de gamla berättelserna. Jag tycker också om att läsa bibeln eftersom det var i stort sätt den enda boken som lästes i mitt barndomshem. Jag tror också att Astrid Lindgren tänkte lite på bibelberättelserna när hon skrev Bröderna Lejonhjärta. Så bra att du såg kopplingarna och fick mig att tänka på det. TACK Annabelle!

 6. Hej! Jag blir alltid så imponerad när jag läser om unga människor som känner till bibeln och de gamla berättelserna. Jag tycker också om att läsa bibeln eftersom det var i stort sätt den enda boken som lästes i mitt barndomshem. Jag tror också att Astrid Lindgren tänkte lite på bibelberättelserna när hon skrev Bröderna Lejonhjärta. Så bra att du såg kopplingarna och fick mig att tänka på det. TACK Annabelle!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.