Tvåorna har skrivit faktatexter om Barbro Lindgren

Så här jobbade vi:

Bibliotekarie Cilla hade letat reda på två texter från när det precis hade tillkännagivits att Barbro Lindgren skulle få ALMA-priset, förra året. Det var en artikel ur 8 sidor och en ur Kamratposten, båda artiklarna fanns i fulltext i Mediearkivet. Texterna var ganska svåra för mina elever i årskurs 2.

Vi började med att eleverna fick höra texterna upplästa ett par gånger, samtidigt som de följde med i texten på ett papper. Sedan gick vi in på djupet i ett stycke i taget. Vad handlade det om? Vad var viktigt? Vi diskuterade tillsammans och alla elever strök under på sina papper.

Sedan gick vi igenom alla understrykningar igen och satte rubriker i marginalen för varje stycke. Efter det ställde jag frågor till eleverna, till exempel om var i texten det stod något om hur författaren skriver. Understrykningarna och rubrikerna gjorde det lätt för eleverna att hitta informationen även om den fanns på fler ställen.

Sedan skrev eleverna individuella sammanfattningar där de integrerade information från båda texterna. De valde också att berätta om olika texter av Barbro Lindgren som de gillade.

Eleverna tyckte att det här var ett roligt arbete, de uppskattar också att vi publicerar deras texter på webben, här på Världens ALMA och på skolbibliotekets blogg.

De var mycket förtjusta i hennes böcker och nu håller vi på med Loranga – och klassen bubblar av skratt!

Eva Bjuvén

5 reaktioner till “Tvåorna har skrivit faktatexter om Barbro Lindgren”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.